Vaikka valmis jauhettu kahvi suurilta kahvijättiläisiltä on monella tapaa käytännöllistä ja helppoa, voi silti olla tiettyä lisäarvoa jauhaa pavut itse. Kun jauhat omaa kahvia, voit tuoda esiin makua aivan eri tavalla. Ne korkeimmat huiput ovat vaikeita saavuttaa tavallisella valmiiksi jauhetulla kahvilla. Lisäksi kahvin jauhaminen ei ole ollenkaan vaikeaa.
Se, mitä tarvitset oman kahvin jauhamiseen, on kahvimylly. Niitä on eri malleissa ja variaatioissa, sekä sähköisiä että manuaalisia. Jotkut kahvin ystävät valitsevat paahtaa kahvinsa itse, mutta voi hyvällä omallatunnolla ostaa valmiiksi paahdettuja kahvipapuja. Valmiiksi paahdettujen kahvipapujen sekoituksia on runsaasti, ja ne ovat huomattava parannus tavallisiin valmiiksi jauhettuihin sekoituksiin verrattuna.
Arabica
On yleisin kahvipapu ja kasvaa korkeammalla kuin muut kahvilajit. Siksi suuri osa arabica-kahvista tulee maista kuten Kolumbia ja Brasilia, vaikka se alun perin tulee Etiopiasta. Tavallisesti jokaisessa arabica-marjassa on kaksi papua, mutta harvinaisissa tapauksissa on vain yksi papu.
Nämä erittäin erityiset pavut lajittelevat ja kutsuvat niitä Mockaksi, sekoittamatta Moka-keitto menetelmään. Mockakahvilla on erityinen maku, jota usein kopioidaan erilaisiin leivonnaisiin.
Robusta
Edustaa neljännestä osaa maailman kaikesta kahvista ja viljellään pääasiassa Afrikassa. Robustalla on voimakkaampi maku kuin Arabicalla ja se sisältää myös enemmän kofeiinia. Pavut kasvavat vaihtelevammassa ilmastossa verrattuna Arabicaan, joka suosii korkeampia korkeuksia. Robustapavut ovat yleensä tärkeä osa espressosekoituksia.
Laji on myös ristetty arabialaisen kahvin kanssa, jotta saataisiin aikaan terveempiä kahvipensaita. Nämä hybridit on nimetty arabustakahviksi ja ne ovat jännittävä papu kokeiltavaksi.