Miksi käytät sous videa?
Perustaltaan sinun täytyy käyttää sous vide -menetelmää, jos haluat täydellisiä tuloksia. Sous vide -menetelmällä voit hallita koko prosessia sormituntumalla, ja tarjolla on paljon enemmän kuin vain täydellinen punainen pihvi. Kun on kyse lihasta, käytän sous vide -menetelmää useissa asioissa. Haluan usein sous vide -kypsentää lihani ensin, jos aion kokata erittäin monelle ihmiselle kerralla enkä ehkä tiedä tarkalleen, kuinka kauan kaikki vie aikaa. Tykkään myös käyttää sitä pitkäaikaiseen ruoanlaittoon, kuten esimerkiksi ankankoihtiin, pulled porkiin tai porsaan rintaan. Pitkäaikaisessa ruoanlaitossa on aina tärkeää olla tarkkaavainen ja tarkistaa projekti jatkuvasti. Liha ei saa ylikypsyä eikä kuivua. Tämä ongelma vältetään sous vide -menetelmällä, sillä se hoitaa homman täysin itsenäisesti. Pitkäaikainen ruoanlaitto voi myös aiheuttaa voimakkaan hajun, joka jää ilmaan, mutta tästäkin pääsee eroon, koska kyseessä on suljettu järjestelmä.
Onko jotain, mitä ei pitäisi sous vide -menetelmällä valmistaa?
Voit sous vide -menetelmällä valmistaa kaiken. Mutta olen sitä mieltä, että sitä kannattaa käyttää silloin, kun se sopii. Vältän usein sous vide -menetelmää jauhetusta lihasta ja "ohuesta" pihvistä. Jos valmistat vain 2-3 pihviä, paistan ne yleensä pannulla. Sama pätee englantilaiseen pihviin tai ribeye-pihviin, joka ei ole paksumpi kuin 2 cm. Silloin kypsymisaika on niin lyhyt, että liha voi kypsyä liikaa, ja paistat sen sous vide -kypsennyksen jälkeen. Paksumpien pihvien kohdalla se voi olla hyvä idea, mutta on syytä olla tarkkana.
Teetkö muuta kuin lihaa?
Minulla on erityinen rakkaus valmistaa hedelmiä ja vihanneksia sous vide -menetelmällä.Voit valmistaa suuria määriä kesäkasviksia, kuten parsaa ja porkkanoita, helposti ja varmistaa, että ne säilyttävät rapean pinnan. Mutta se sopii myös, kun haluat nopeasti säilöä kasviksia. Olen useaan otteeseen pakannut raakoja punajuuria hunajan, etikan, suolan, pippurin ja mausteyrttien kanssa. Ja tunnissa saa aikaan säilöttyjä punajuuria, jotka sopivat täydellisesti lihan kanssa.