Shampanjalasi

Shampanjalasi

Kolme tyyppiä lasia

Flöjtiklas (flute)

Pitkä lasi, jossa on kapea ympärysmitta ja pitkä tai keskipitkä jalka. Elegantti lasi, joka näyttää selvästi juoman kuplat. Kupissa voi usein tuntea karkeaa pintaa, jossa kuplat kerääntyvät ja nousevat lasin yläosaan. Se on suunniteltu lisäämään kuplien virtausta juomassa. Tätä lasia käytetään usein nuorempien vuosikertojen kuohuviinien tarjoiluun, koska kupin muoto ei juurikaan auta säilyttämään hyvän samppanjan aromia.

Tulppaanilasi (tulppaani)

Tulppaanilasi on hyvin samanlainen kuin flöytalasi, ero on siinä, että aukko kaartuu sisäänpäin leveämmällä vyötäröllä. Tämän lasin muotoilu vangitsee tuoksut ja vie ne nenään ja suuhun juodessa. Kapea aukko tekee siitä, että juoma saavuttaa kielen etuosan ja näin makeus korostuu juomassa. Siksi tämä on suosittu lasi asiantuntijoiden keskuudessa. Muotoilultaan lasi muistuttaa valkoviinilasia, joten monet herkuttelijat voivat valita tarjoavansa samppanjan valkoviinilasissa sen sijaan, että käyttäisivät coupe- tai flöytalasia.

Tefatsilasi (coupe)

Esteettisesti miellyttävä matala lasi leveällä reunalla. Tämä on tyylikäs lasi, joka sopii erinomaisesti häihin ja juhlatilaisuuksiin hienon muotoilunsa ansiosta. Lisäksi tämä lasi on täydellinen mahtavaan lasitornin. Kuitenkin kuplat ja tuoksut ovat taipuvaisia karkaamaan suuresta aukosta, joten jos etsit asiantuntijalasia, kannattaa tähdätä tulppaanilasiin.

CHAMPAGNE, CAVA, PROSECCO?

Mitkä ovat oikeastaan kaikki kuohuviinien erot? Eri kuohuviinit eroavat toisistaan todella paljon sekä valmistusmenetelmien, rypäleiden että maun suhteen.

Samppanja – Pohjois-Ranska

  • Maku:Tuotetaan viileässä ilmastossa ja kalkkipitoisessa maassa, mikä edistää erityislaatuisen kuplivan juoman selkeää happamuutta.

  • Fermentointi:Kaksi käymistä pullossa

  • Varastointi:On oltava kypsytetty vähintään 15 kuukautta yhdessä hiivan kanssa, joka jää sitten pulloon (hiivakasauma).

  • Alue:Vain Ranskan samppanjatila.

  • Rypäleet:Pääasiassa pinot meunier, pinot noir ja chardonnay. Myös arbanne, petit meslier, pinot blanc ja pinot gris voivat olla käytössä. Rypäleet esiintyvät sekä erikseen että sekoituksena.

Cava – Espanja

  • Maku:Kuiva tyyli, keskihapan maku

  • Fermentointi:Kaksi käymistä pullossa

  • Varastointi:On oltava kypsytetty vähintään 10 kuukautta yhdessä hiivan kanssa, joka jää sitten pulloon (hiivakasauma).

  • Alue:Tuotetaan kuudessa sallitussa viinialueessa eri puolilla Espanjaa.

  • Viinirypäleet:macabeo (viura), parellada, xarel-lo, garnacha, monastrell, grenache, malvoisie, trepat, pinot noir tai chardonnay

Prosecco – koillis-Italia

  • Maku:Hedelmäinen

  • Fermentointi:Pullokäyminen ja charmat-menetelmällä terästankissa tai paineastiassa.

  • Varastointi:Minimiaika on 30 päivää, mutta käymisprosessi voi myös kestää useita kuukausia.

  • Alue:Tuotetaan pääasiassa Veneto-alueelle

  • Rypäleet:Glera

  • Muut:Jos etikettissä lukee frizzante, se tarkoittaa kevyesti kuplivaa proseccoa, ja jos siinä lukee spumante, se on enemmän kuplivaa kuin samppanja ja cava.