Viinilasi
Kun valitaan oikeaa
voiko se olla oma tieteenalansa. Viinin maku voi muuttua radikaalisti eri laseissa. Siksi on tärkeää valita oikea lasi oikealle viinille. Jos teet niin, se parantaa viinikokemusta huomattavasti. Meillä on monia kauniita viinilaseja, toivottavasti löydät laseja, jotka ovat täydellisiä sinulle.
Tarjoamme viinilaseja brändeiltä kuten Bodum, Eva Solo, Iittala, Orrefors, Rice, Rosendahl, Spiegelau ja Rosenthal. Tästä suuresta valikoimasta löytyy useita erilaisia viinilaseja. Täältä löydät punaviinilaseja, valkoviinilaseja ja samppanjalaseja. On todella hauskaa kerätä kauniita viinilaseja. Ne ovat myös erittäin arvostettu lahja, joka kestää koko elämän.
Löydät myös muovisia viinilaseja, joita on eri malleissa. Nämä ovat erittäin kauniita ja käytännöllisiä ottaa mukaan piknik-koriin, altaalle, veneeseen tai leirintälomalle! Muovilasit ovat erittäin korkealaatuisia eivätkä ne voi mennä rikki.
)
OIKEA VIINI OIKEASSA LASISSA JENS DOLKILLA
VALITA OIKEA LASI
)
Sauvignon Blanc
Druvan: ViinirypäleSauvignon Blanc on yksi maailman suosituimmista vihreistä rypäleistä. Viinit eroavat hieman tyyliltään viljelymaasta riippuen, mutta yhteistä niille on raikas ja aromaattinen luonne. Yleisiä vivahteita ovat vihreät omenat, karviaiset, selja, ruoho, nokkoset.
Lasit:Suositellaan viinilasia, jossa on suuri, korkea kupu ja suhteellisen pieni aukko. Muoto korostaa rypäleen raikkautta ja tuoksun intensiivisyyttä. Lisäksi se antaa viinille hyvän tasapainon hedelmän, hapokkuuden ja mineraalisuuden välillä.
)
Riesling
Druvan: ViinirypäleRiesling on suosittu vihreä viinirypäle, ja riesling-viinejä on monenlaisia. Nuorissa viineissä on usein selkeä sitrushedelmien sävy, kun taas kypsytetyissä viineissä on runsaammin sävyjä, kuten hunajaa, aprikoosia ja bensiiniä. Yhteistä viineille on, että ne kuuluvat raikkaiden ja hedelmäisten kategorian.
Lasia:Pieni, korkea kuppi, jossa suhteellisen suljettu aukko, joka tasapainottaa viinin happamuutta tuomalla esiin rypäleen hedelmäisyyden. Samasta syystä tämä lasi sopii punaviineille, joissa on hieno happo ja tasapainoiset tanniinit, esimerkiksi Zinfandel ja Chianti.
)
Pinot Noir
Druvan: ViinirypälePinot Noir on suosittu sininen viinirypäle, joka on kotoisin Ranskasta. Uuden maailman Pinot Noir (viinimaat Euroopan ulkopuolella) on usein makeampaa ja monimutkaisempaa kuin ranskalainen. Burgundin Pinot Noir tunnetaan raikkaudestaan ja tummista marja-aromeistaan.
Lasit:Suuri, runsas kuppi sopii täydellisesti. Uuden maailman Pinot Noir -lasissa on suora osa (huuli) ylhäällä, joka ohjaa viinin kielen kärjen ohi, mikä tekee viinin makeudesta vähemmän voimakkaan. Vanhan maailman Pinot Noir -lasissa viini ohjautuu sen sijaan kielen etuosaan ja korostaa hedelmämakeutta hapokkaassa viinissä.
)
Zinfandel
Druvan: ViinirypäleZinfandel on sininen viinirypäle, jota on viljelty Yhdysvalloissa ja Kaliforniassa 1800-luvulta lähtien. 80-luvulla muutama viininvalmistaja päätti kehittää laadukasta punaviiniä rypäleestä. Tämä viini on se, mikä määrittelee Zinfandelin tänä päivänä. Voimakas, hedelmäinen viini, jossa on keskitason tanniineja ja aromeja auringossa kypsistä marjoista.
Lasia:Tässä sopii suhteellisen pieni lasi, jossa on pitkä ja kapea kupu sekä suljettu aukko. Muoto vaimentaa juoman happamuutta ja alkoholia ja korostaa sen marjaisuutta. Siksi lasi toimii myös valkoviinien kanssa, joissa on raikasta happamuutta ja hedelmää, esim. Riesling.
)
Shiraz/Syrah
Druvan: ViinirypäleShiraz- ja syrah-viinit valmistetaan samasta sinisestä rypäleestä. Nimi paljastaa, millainen tyyli viinillä on. Syrah on tiukkoja viinejä, joissa on pirteä hapokkuus ja makua luumuista ja kirsikoista. Shiraz on lämpimämpi ja anteliaampi, siinä on pippurinen sävy ja makua villivadelmista ja mustikoista.
Lasit:Syrah-lasi on pyöreä kupu, jossa on melko pieni aukko. Kupun muoto vahvistaa viinin aromia ja antaa sille pyöreämmän, vähemmän karhean maun. Shiraz-lasi on suuri, korkea kupu, jossa on leveä aukko.
)
Cabernet/Merlot
Druvan: ViinirypäleCabernet Sauvignon on yksi maailman tunnetuimmista sinisistä rypäleistä. Näistä rypäleistä valmistetuilla viineillä on usein voimakas maku, jossa on runsaasti tanniineja ja korkea happamuus, sekä mustaherukan vivahteita.
Lasit:Suuri, korkea kuppi suhteellisen leveällä aukolla parantaa viinin kokemusta lieventämällä karvautta ja happamuutta. Tämä tuo esiin rypäleen hedelmämakeuden ja viinin maku muuttuu sekä pehmeämmäksi että täyteläisemmäksi.
)
Chardonnay
Druvan: ViinirypäleYksi viinimaailman tunnetuimmista vihreistä rypäleistä. Chablisin viinialueella Pohjois-Bourgognessa chardonnay-viinit ovat yleensä rapeita ja hedelmäisiä, ja niissä on selkeä sitruksen vivahde. Muussa Bourgognessa ja Uudessa maailmassa viinit ovat täyteläisempiä ja makuisampia. Tämä johtuu siitä, että ilmasto on lämpimämpää – mutta ennen kaikkea siitä, että chardonnay-viinejä Chablisin ulkopuolella kypsytetään tammitynnyreissä.
Lasia:Oekad chardonnay maistuu parhaiten lasista, jossa on pieni aukko, joka ohjaa viiniä kielen etuosaan. Silloin hedelmämakeus pääsee esiin ja viinistä tulee pyöreämpi maku, jossa on vähemmän happamuutta. Tammi-kypsytetty chardonnay sopii paremmin lasiin, jossa on suuri kuppi ja avaus, mikä antaa viinille enemmän ilmaa. Tämä vahvistaa viinin aromia ja runsaita tammisia vivahteita.
)
Kuohuviini
Druvan: ViinirypäleSamppanja on maailman tunnetuin kuohuviini. Klassinen samppanja valmistetaan Chardonnay-, Pinot Noir- ja Pinot Meunier -rypäleiden mehusta. Vain Ranskassa tuotettuja kuohuviinejä saa kutsua samppanjaksi. Viinit valmistetaan perinteisellä samppanjamenetelmällä: tavallinen viini valmistetaan rypälemehusta, joka saa käydä vielä kerran pullossa. Viini saa runsaasti kuplia, jotka syntyvät pullossa muodostuvasta korkeasta paineesta, ja tyypillinen leipämäisyys tulee esiin.
Lasit:Kuppi korostaa tiettyä juomaa eikä tiettyä rypälettä. Samppanjalasi sopii erinomaisesti kaikille kuohuviinilajeille. Suuri kuppi nostaa aromit esiin ja korostaa näin viinin leipäisyyttä ja raikkautta. Kapeampi aukko keskittyy tuoksuihin nenässä ja ohjaa lisäksi juoman kielen etuosaan, mikä tekee makeuden kokemuksesta suuremman.
Champagnen ABC
Blanc de Blancs:Kuohuviini, joka on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleistä. Sillä on hyvä säilyvyys.
Brut:Kuiva samppanja.
Blanc de Noirs:Samppanja, joka on valmistettu pelkästään sinisistä rypäleistä, eli Pinot Noir tai Pinot Meunier.
Cuvée:Seos hiljaisia viinejä.
Annostus:Lisäys pieneen määrään makeaa nestettä.
Demi-sec:Puolimakea/makea samppanja.
Extra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut:Ekstra kuiva samppanja.
NV, Ei vuosikerta, Ei vuosimallia:Samppanja sekoitettu useista vuosikerroista.
Prestige:Luksuskuohuviini suurilta taloilta. Valmistettu korkealaatuisesta hiljaisesta perusviinistä.
Rosé:Samppanjaa eri vaaleanpunaisissa sävyissä.
Sure! Please provide the product information you would like me to translate from Swedish to Finnish.Puolikuiva samppanja.
Vintage, Millésimé:Vuosikertashampanjaa valmistetaan yleensä vain hyvinä viinivuosina.
CAVA & PROSECCO
Prosecco ja cava – miksi ne maistuvat erilaisilta?
Se ei ole vain rypälelajikkeet ja valmistusmaa, jotka tekevät cavan ja proseccon mausta erilaisen! Valmistusmenetelmät eroavat ratkaisevalla tavalla ja tuottavat viinejä, joilla on erilaisia ansioita.
Cava
Cava valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa pulloissa tapahtuu toinen käymisprosessi. Käytetään valmista viiniä, johon lisätään uudelleen hiivaa ja sokeria, ja pullot täytetään ja suljetaan. Kun viini käy, hiilidioksidi ei pääse ulos ja viinistä tulee kuplivaa - samppanjaa. Toisen käymisen jälkeen viini saa olla pitkään hiivasakan kanssa, jolloin cavan tyypilliset leipämäiset ja monivivahteiset maut syntyvät. Samppanja ja cremant valmistetaan samalla menetelmällä.
Prosecco
Proseccon toista käymistä tapahtuu sen sijaan paineastiassa ja se etenee huomattavasti nopeammin. Niin pian kuin käyminen on valmis, viini pullotetaan ja kosketus hiivasaostuman kanssa on siten hyvin lyhyt. Tämä säilyttää alkuperäisen viinin aromit paljon paremmin ja leipäiset, monimutkaisemmat maut jäävät pois.
)
)
Karaffer, vakuumipumput, jäähdyttimet ja kaikki, mikä niihin liittyy!
Viinin hengittäminen on tärkeää, eikä riitä, että vain avaa viinipullon korkin, se on liian pieni. Viinin oikean luonteen esiin tuomiseksi tarvitaan paljon ilmaa sulfaattien poistamiseksi. Mitä nuorempi viini on, sitä suurempi tilavuus karahvilla tarvitaan. Karahvin käyttäminen ei vain paranna makuja, vaan myös nostaa kokemusta visuaalisesti. Todella hyvä vinkki on säilyttää viiniä vakuumipumpun avulla!
)
)