Ostoskauppa – mikä kattila minun pitäisi valita?
Kapaciteetti:Aiotko vain tehdä lisäkastiketta ruokaan vai keittääkö paljon perunoita? On kattiloita joka tarpeeseen sekä monia eri kokoja valittavana. Hyvä lähtökohta tavalliselle kotitaloudelle on omistaa vähintään kolme eri kokoa. Yleisin on, että on kattila, jossa voi tehdä kastikkeita tai pienempiä annoksia. Tämän kattilan kaveriksi sopii hyvin tavallinen kattila, joka on noin 2 litraa, jossa voit keittää pastaa, perunoita ja vastaavaa. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, 3,5–4 litran kattila on täydellinen jauhelihakastikkeelle ja monille muille ruoille.
Induktio:Vuosien varrella yhä useammat kattilat ovat alkaneet toimia induktiossa. Jos valitset kattiloita, jotka on valmistettu puhtaasta alumiinista tai puhtaasta kuparista, ne eivät toimi induktiossa, koska niillä ei ole magneettisia ominaisuuksia, joita tarvitaan induktiokeittimen toimimiseen. Vaihtoehtoisesti voi valita investoida induktiopintaan. Tämä asetetaan induktiokeittimen ja kattilan väliin, jolloin kattila ja liesi ovat yhteensopivia.
Lämmönjakelu:Jotkut materiaalit johtavat lämpöä paremmin kuin toiset. Tämä ei välttämättä tarkoita, että jotkut materiaalit olisivat huonompia. Esimerkiksi kuparikattiloilla on hyvä lämmönjakautuminen, mikä johtaa tasaisempaan lopputulokseen. Kupari reagoi myös nopeasti lämpötilan muutoksiin, riippumatta siitä, nouseeko vai laskeeko lämpötila. Myös valurauta on hyvä lämmönjohtaja, samalla kun valuraudan etuna on, että se pitää lämpötilan erittäin hyvin. Tämä tekee valuraudasta erinomaisen tarjoiluun.
Materiaalit:Kattiloita voi ostaa monista eri materiaaleista, joilla kaikilla on omat etunsa. Usein kysymys on myös siitä, mikä materiaali on mieluisin työskennellä keittiössä. Yleisimmät valittavat materiaalit ovat: valurauta, ruostumaton teräs, kupari, alumiini, hiiliteräs tai keramiikka. Valurauta ja kupari erottuvat hyvien lämmönjakelukykyjensä ansiosta, joka tapahtuu koko kattilan läpi. Ruostumaton teräs sopii täydellisesti keittoihin sekä pastan ja perunoiden keittämiseen. Alumiini sopii parhaiten munasta ja maidosta valmistettuihin ruokiin, mutta sillä on myös taipumus helpommin palamaan risoton valmistuksessa. Hiiliteräs on erinomainen paistamiseen ja kun haluat saada kauniin paistopinnan raaka-aineisiin.
Lukko:Mitä aiot valmistaa kattilassasi, on ratkaiseva tekijä siinä, tarvitsetko kantta vai et. Kun keität ruoka-aineita, kannen käyttö voi olla etu, sillä se nopeuttaa veden kiehumista. Kansi on myös hyvä olla käytössä keittämisen aikana. Jos voit valita valitsemasi kattilan kannen kanssa, paras vaihtoehto on valita kansi. Näin kansi on käytettävissä silloin, kun sitä tarvitset.
Puhdistus:Kuinka haluat puhdistaa kattilan, riippuu paljon siitä, mitä materiaalia valitset. Jos haluat voida puhdistaa kattilan astianpesukoneessa, sinun kannattaa harkita materiaaleja kuten ruostumatonta terästä, alumiinia tai keramiikkaa. Kuitenkin, jotta saavutettaisiin pisin käyttöikä, suositellaan aina puhdistamaan kattilat käsin. Kupari ja valurauta tulisi pestä käsin parhaan ylläpidon saavuttamiseksi. Mutta silloin sinulla on myös kattiloita, jotka kestävät useita sukupolvia.