Kattilat

VILKA STORLEKAR BEHÖVER DU?

Grytan är till hjälp vid alla möjliga utmaningar i köket och finns i flera storlekar för olika uppdrag. Ska du endast göra en tillhörande sås till maten eller ska du koka massor av potatis? Det finns grytor för varje behov samt en mängd olika storlekar att välja mellan. En bra utgångspunkt till det vanliga hushållet är att ha minst tre olika storlekar. Det vanligaste är att man har en liten gryta eller kastrull på ca. 1,3 liter som man kan göra såser eller mindre portioner i. Till kastrullen så passar en vanlig gryta på omkring 2 liter bra, i den kan du koka pasta, potatis och liknande. Sist men inte minst är en gryta på 3,5–4 liter perfekt för köttfärssås och mycket annat.

Ostoskauppa – mikä kattila minun pitäisi valita?

Kapaciteetti:Aiotko vain tehdä lisäkastiketta ruokaan vai keittääkö paljon perunoita? On kattiloita joka tarpeeseen sekä monia eri kokoja valittavana. Hyvä lähtökohta tavalliselle kotitaloudelle on omistaa vähintään kolme eri kokoa. Yleisin on, että on kattila, jossa voi tehdä kastikkeita tai pienempiä annoksia. Tämän kattilan kaveriksi sopii hyvin tavallinen kattila, joka on noin 2 litraa, jossa voit keittää pastaa, perunoita ja vastaavaa. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, 3,5–4 litran kattila on täydellinen jauhelihakastikkeelle ja monille muille ruoille.

Induktio:Vuosien varrella yhä useammat kattilat ovat alkaneet toimia induktiossa. Jos valitset kattiloita, jotka on valmistettu puhtaasta alumiinista tai puhtaasta kuparista, ne eivät toimi induktiossa, koska niillä ei ole magneettisia ominaisuuksia, joita tarvitaan induktiokeittimen toimimiseen. Vaihtoehtoisesti voi valita investoida induktiopintaan. Tämä asetetaan induktiokeittimen ja kattilan väliin, jolloin kattila ja liesi ovat yhteensopivia.

Lämmönjakelu:Jotkut materiaalit johtavat lämpöä paremmin kuin toiset. Tämä ei välttämättä tarkoita, että jotkut materiaalit olisivat huonompia. Esimerkiksi kuparikattiloilla on hyvä lämmönjakautuminen, mikä johtaa tasaisempaan lopputulokseen. Kupari reagoi myös nopeasti lämpötilan muutoksiin, riippumatta siitä, nouseeko vai laskeeko lämpötila. Myös valurauta on hyvä lämmönjohtaja, samalla kun valuraudan etuna on, että se pitää lämpötilan erittäin hyvin. Tämä tekee valuraudasta erinomaisen tarjoiluun.

Materiaalit:Kattiloita voi ostaa monista eri materiaaleista, joilla kaikilla on omat etunsa. Usein kysymys on myös siitä, mikä materiaali on mieluisin työskennellä keittiössä. Yleisimmät valittavat materiaalit ovat: valurauta, ruostumaton teräs, kupari, alumiini, hiiliteräs tai keramiikka. Valurauta ja kupari erottuvat hyvien lämmönjakelukykyjensä ansiosta, joka tapahtuu koko kattilan läpi. Ruostumaton teräs sopii täydellisesti keittoihin sekä pastan ja perunoiden keittämiseen. Alumiini sopii parhaiten munasta ja maidosta valmistettuihin ruokiin, mutta sillä on myös taipumus helpommin palamaan risoton valmistuksessa. Hiiliteräs on erinomainen paistamiseen ja kun haluat saada kauniin paistopinnan raaka-aineisiin.

Lukko:Mitä aiot valmistaa kattilassasi, on ratkaiseva tekijä siinä, tarvitsetko kantta vai et. Kun keität ruoka-aineita, kannen käyttö voi olla etu, sillä se nopeuttaa veden kiehumista. Kansi on myös hyvä olla käytössä keittämisen aikana. Jos voit valita valitsemasi kattilan kannen kanssa, paras vaihtoehto on valita kansi. Näin kansi on käytettävissä silloin, kun sitä tarvitset.

Puhdistus:Kuinka haluat puhdistaa kattilan, riippuu paljon siitä, mitä materiaalia valitset. Jos haluat voida puhdistaa kattilan astianpesukoneessa, sinun kannattaa harkita materiaaleja kuten ruostumatonta terästä, alumiinia tai keramiikkaa. Kuitenkin, jotta saavutettaisiin pisin käyttöikä, suositellaan aina puhdistamaan kattilat käsin. Kupari ja valurauta tulisi pestä käsin parhaan ylläpidon saavuttamiseksi. Mutta silloin sinulla on myös kattiloita, jotka kestävät useita sukupolvia.

Tuotemateriaali kattiloille

Alumiini

√ Hyvä lämpöjakautuminen
√ Täydellinen maitotuotteita ja munia sisältäville ruoille
√ Reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin

Täällä saat hyvän lämmönjakautumisen kohtuulliseen hintaan. Tuotteet ovat useimmiten kevyitä, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä kenelle tahansa. Ne eivät ole raskaita samalla tavalla kuin valurautakattila voi olla. Yksi syy välttää alumiinia on, että se voi värjätä vaaleita elintarvikkeita ja antaa niille kitkerän maun. Ratkaisu tähän on valita alumiinikattila, jossa on pinnoite, sillä tämä estää nämä haitat.

→ Alumiinikattilat

Ruostumaton teräs

√ Hyvä lämmönjakautuminen pohjassa
√ Ihanteellinen pastan ja vastaavien keittämiseen
√ Kestävä elintarvikehappoa vastaan

Se on astian pohja, joka erottaa paremman kattilan huonommasta. Paksumpi pohja koostuu yleensä 5-7 teräkerroksesta - lämpö jakautuu paremmin, pitää lämpötilan pidempään ja vähentää raaka-aineiden palamisen riskiä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat kestävät yleensä jopa 240 astetta uunissa ja painavat suhteellisen vähän, joten niitä on helpompi käsitellä kuin esimerkiksi valurautaa. Puhdistat sen helposti lämpimällä vedellä ja hieman astianpesuainetta!

→ Ruostumaton teräs kattilat

Kupit

√ Lämpöjakelu
√ Ihanteellinen flambointiin ja paistamiseen
√ Reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin

Kuparikattilat ovat sekä kauniita että niillä on upeita ominaisuuksia. Kuparilla on erinomainen lämmönjohtokyky, mikä tekee veden kiehumisesta nopeampaa - ruoka voidaan nauttia aikaisemmin! Mutta muista olla varovainen, jotta mikään ei pala kiinni. Puhdista lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Reduktiot onnistuvat täydellisesti kuparikattilassa. Kupari reagoi nopeasti lämpötilan vaihteluihin - se kuumenee ja jäähtyy erittäin nopeasti, mikä on ominaisuus, jota on vaikea voittaa muista materiaaleista valmistetuissa kattiloissa!

→ Kuparikattilat

Valurauta

√ Upea lämmönjakautuminen
√ Täydellinen leivänpaistoon
√ Pitäisi puhdistaa käsin

Toimii kaikilla lämmönlähteillä ja sillä on erittäin hyvä lämmönjakokyky. Emaloitu valurauta on helppohoitoinen ja erityisen sopiva paistamiseen ja pitkään keittämiseen. Jos huolehdit emalista valurautakattilassasi hyvin, kattila voi siirtyä perintönä usean sukupolven ajan. On hyvä idea käyttää harjaa tai teräsvillaa emalin puhdistamiseen ja sen jälkeen voidella se ruokaöljyllä. Yritä välttää astianpesuaineen käyttöä. Jos kattila on emaloitu, voit käyttää mietoa astianpesuainetta, mutta varmista, että kattila saa jäähtyä täysin ennen käyttöä.

→ Valurautakattilat

Hiiliteräs

√Täydellinen paistamiseen ja kauniin paistopinnan saamiseen
√ Ihanteellinen liha- ja vihannesruokiin
√ Vaatii käsipesua

Monet valitsevat hiiliteräksen, koska se on äärimmäisen tehokas. Hiiliteräs on erittäin arvostettua ammattilaisten keskuudessa ympäri maailmaa, sillä se on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja. Tämän tyyppinen pata toimii kaikilla lämmönlähteillä ja sillä on hyvä lämmönjakelu. Usein voi luoda luonnollisen tarttumattoman pinnan, joka pidentää käyttöikää. Mitä enemmän pataa käytetään, sitä enemmän tätä pintaa muodostuu. Hiiliteräs on materiaali, joka vain paranee ajan myötä. Huomioithan, että se tulee puhdistaa vain käsin, sillä se ei kestä astianpesukonetta. Se kestää kuitenkin hieman mietoa astianpesuainetta ja harjaa ilman huolia.

→ Hiiliteräskattilat

Keraamiikka

√ Kestää korkeita lämpötiloja
√ Täydellinen keittoon ja pataruokiin
√ Tarvitsee huoltoa sekä ennen että jälkeen

Nykyään savesta valmistettujen kattiloiden valikoima on suhteellisen pieni verrattuna muihin materiaaleihin. Tarkemmin sanottuna tuotteet on valmistettu savesta. Kuitenkin ne nähdään erittäin hyvänä valintana, kun keskustellaan paistokattiloista. Esimerkiksi tunnetut Römertopf-kattilat ovat edelleen savesta valmistettuja. Tämä on materiaali, joka kestää todella kuumaa. Varmista ennen käyttöä, että kattila on kunnolla kostutettu, näin savi ei muutu huokoiseksi ja halkeile. Se tulee myös puhdistaa käsin, sillä se ei kestä astianpesukonetta.

→ Keraamiset kattilat

Usein kysytyt kysymykset

🤔 Mikä pata minun pitäisi valita?
Tämä riippuu paljon siitä, miten aiot käyttää kattilaa. On myös tärkeää tietää, millainen liesi sinulla on, sillä kaikki kattilat eivät toimi induktiossa. Hyvä lähtökohta on hankkia kolme eri kokoista kattilaa; yksi kattila, keskikokoinen kattila noin 2 litraa ja sitten suurempi kattila noin 3,5 litraa. Silloin olet valmis useimpiin tilanteisiin.

🤷🏼Mitkä kattilat toimivat induktiossa?
Useimmat kattilat toimivat induktiossa. Sinun tulisi välttää puhtaasta kuparista tai alumiinista valmistettuja kattiloita, sillä niillä ei ole tarvittavia magneettisia ominaisuuksia toimiakseen induktiokeittimellä. Sen sijaan voit käyttää kaikkea valuraudasta ja ruostumattomasta teräksestä hiiliteräkseen ja keramiikkaan.

🥘Mitkä kattilat kestävät käytettäväksi uunissa?
Pitkälti useimmat kattilat eivät kestä uunissa käyttöä, mutta se riippuu paljon lämpötilasta. On kuitenkin olemassa joitakin materiaaleja, jotka ilman huolia kestävät korkeita lämpötiloja. Joten jos haluat kattilan, jota voit huoletta käyttää uunissa, sinun kannattaa valita valurautakattila.

Tapaa uunipata

Yksinkertainen tie parempaan ruokaan

Tänään voit saada monenlaisia uunipatoja. Jotkut ovat valmistettu savesta, kuten vanhoina päivinä, toiset ovat valurautaa tai kivitavaraa. Mikä malli toimii parhaiten, on makuasia. Ehkä sinulla on kokemuksia savipatasta ja siksi väität, että se on paras, mutta monesti esimerkiksi valurautapata voi olla vähintään yhtä hyvä.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Sanonta "rakastettu lapsi on monilla nimillä" tulee todella oikeuksiinsa uunipadan yhteydessä. Jotkut tuntevat ne ehkä paremmin cocottina tai tanginena - idea on sama, mitä ikinä sitä kutsutaankaan. On myös osa teistä, jotka tunnistavat sen Römertopfina - mutta se on itse asiassa vain tuotemerkki.

Römertopf on tunnettu uunipata, joka on valmistettu savesta. Suuri etu on, että voit käyttää sitä sekä mikroaaltouunissa että tavallisessa uunissa. Samalla se kestää myös astianpesukonetta. Sitä on saatavana kahdessa eri koossa - joten myös pienessä perheessä se on ratkaisu. Haittapuolena on kuitenkin, että se on liotettava noin 10 minuuttia ennen käyttöä, jotta savi ei muutu huokoiseksi. Tämä on yksi asia, joka on otettava huomioon.

Hyödynnä uunipadan mahdollisuudet maksimaalisesti

Ei rasvaa- Ota esimerkiksi pihvi ja muutama vihannes ja laita ne uunipataan. Monesti ruoka voi itse asiassa pärjätä ilman rasvaa, jos lihassa on tarpeeksi nestettä. Jos tunnet, että sinun pitäisi lisätä jotain, voit hyvin lisätä hieman liemijauhetta.

Vitamiinit ja mineraalit säilyvät- Koska se toimii kannen alla, näitä ei voi höyryttää pois. Näin ollen vitamiinit ja mineraalit pysyvät ruoassa!

Maku vahvistuu- Taas kerran - ruoka valmistuu kannen alla. Maut eivät voi silloin haihtua ruoasta ja näin ollen maut vahvistuvat.

Käyttää omaa mehua ja voimaa- Takaisin siihen, että maku voimistuu, joten raaka-aineesi käyttävät omaa mehuaan ja voimaansa, ja tämä rakentuu. Ei lisäaineita tai makuaineita tarvita.

Voit käyttää aikaasi- Hyödynnä odotusaika johonkin, mihin et ehkä muuten olisi ehtinyt. Uunipotilla sinun tarvitsee vain laittaa ainekset uunipataan ja laittaa se uuniin, niin se hoitaa loput itse.

Mukava ja helppo puhdistus- Useimmat uunipadat kestävät astianpesukonetta, mikä tekee puhdistamisesta vielä helpompaa. Mutta samalla se on myös ainoa väline, jota käytät - vähemmän astioita!

Suositut merkit

Tanskalainen Eva Trio on tunnettu toimija keittiötuotteiden markkinoilla. Siksi se on myös yksi suosituimmista brändeistä. Painopiste on designissa ja laadussa, mikä tekee kattiloista sopivia joka keittiöön. Samalla ne kestävät käyttöä ja tuottavat upeita tuloksia. Eva Triolta on useita sarjoja, joten jokaiselle löytyy jotakin. Valittavana on myös useita eri materiaaleja, joten voi saada juuri sitä, mitä toivoo.

Kun aiot investoida kattiloihin, kannattaa harkita WMF:ää. Saksalainen valmistaja on ollut markkinoilla monia vuosia, ja syystä. He ovat keskittyneet kestävyyteen ja laatuun. Siksi voit turvallisesti ostaa kattiloita ja luottaa niiden kestävän käyttöä. Yksinkertainen ruostumattomasta teräksestä valmistettu muotoilu tekee kattiloista sopivia kaikkiin keittiöihin. WMF-kattiloita ostetaan päivittäiseen käyttöön. Voit myös valita WMF:n kattilasarjan, jolloin saat kaikki tarvitsemasi osat kerralla.

Saksalainen Zwilling on myös tunnettu merkki, jota monet valitsevat, ja syystäkin. Valikoima on laaja ja jokaiselle hintaluokalle löytyy jotain, jotta kaikki voivat löytää itselleen sopivaa. Klassinen ja yksinkertainen muotoilu sopii jokaiseen keittiöön, ja valittavana on useita sarjoja. Yksi asia on varma; muotoilu ja kestävyys säihkivät kaikissa eri malleissa. Zwillingiltä voi myös olla hyvä idea valita kattilasarja, niin saat kaikki tarvitsemasi osat suoraan.