Hyvä tietää
Miksi se on niin nopea?
Veden kiehumispiste on 100 astetta. Kiehumispiste kuitenkin muuttuu paineen mukaan, mikä tarkoittaa, että korkeammassa paineessa kiehumispiste nousee. Kun käytät painekeitintäsi maksimipaineessa, kiehumispiste on noin 120 astetta. Tämä lämpötilan nousu on syynä lyhentyneeseen kypsennysaikaan.
Kuuluuko painekeittimessä?
Vanhemmat mallit voivat hyvinkin pitää ääntä ja melua käytön aikana. Uudemmat painekattilat ovat lähes äänettömiä. Jos paine nousee liian korkeaksi painekattilassasi, siinä on turvallisuusventtiili, joka huolehtii, että päästää hieman ilmaa ulos – tämä voi kuulostaa hieman viheltävältä ääntä.
Kuinka vähän/kuinka paljon minun pitäisi täyttää se?
Sinun on oltava vähintään ¼ litraa vettä, mutta sinun on myös oltava varovainen, ettei vettä ole liikaa. Höyryä pääsee pakenemaan vain hyvin vähän, joten loput säilyvät astiassa. Lisäksi on tärkeää, ettet täytä painekattilaa enempää kuin 2/3 osaa kattilasta. Usein kattilan sisäpuolella on merkintä, jota tulee noudattaa. Jotkut raaka-aineet kasvavat keitettäessä, joten näissä tapauksissa saatat haluta täyttää kattilan korkeintaan puoleen väliin.
Miten tasapainotan paineen, jotta se voi jäähtyä?
On useita eri tapoja puristaa painetta, kun ruoka on kypsynyt. Välitön jäähdytys tapahtuu, kun laitat painekattilan altaaseen ja annat ohuen, kylmän vesivirran valua kannen yli. Tämä on eniten käytetty menetelmä. Nopea paineen purku tapahtuu, kun "sammutat" painekattilan. Vedä sitten hitaasti ja varovasti lukitusmekanismista, kunnes venttiilistä alkaa tulla hieman höyryä. Viimeinen on hidas paineen purku, joka tapahtuu, kun poistat painekattilan levyltä ja asetat sen sivuun. Tällöin paine laskee hitaasti, noin 15 minuutissa. Ruoka kypsyy edelleen, ja tietyissä tapauksissa voit lyhentää kypsennysaikaa samassa ajassa.