Hyvä tietää
Miksi se on niin nopea?
Veden kiehumispiste on 100 astetta. Kiehumispiste kuitenkin muuttuu paineen mukaan, mikä tarkoittaa, että korkeammassa paineessa kiehumispiste nousee. Kun käytät painekattilaa maksimipaineessa, kiehumispiste on noin 120 astetta. Tämä lämpötilan nousu on syynä lyhentyneeseen kypsennysaikaan.
Kuuluuko painekeittimessä?
Vanhemmat mallit voivat hyvin pitää ääntä ja meluta käytön aikana. Uudemmat painekattilat ovat lähes äänettömiä. Jos paine nousee liian korkeaksi painekattilassasi, siinä on turvaventtiili, joka päästää hieman ilmaa ulos – tämä voi kuulostaa hieman viheltävältä ääneltä.
Kuinka vähän/kuinka paljon minun pitäisi täyttää se?
Sinun on oltava vähintään ¼ litraa vettä, mutta sinun on myös oltava varovainen, ettei vettä ole liikaa. Höyryä pääsee pakoon vain hyvin vähän, joten loput säilyvät astiassa. Lisäksi on tärkeää, ettet täytä painekattilaa enempää kuin 2/3 osaa kattilasta. Usein kattilan sisäpuolella on merkki, jota tulisi noudattaa. Jotkut raaka-aineet kasvavat kypsennettäessä, joten näissä tapauksissa saatat haluta täyttää kattilan korkeintaan puoleen väliin.
Miten tasapainotan paineen, jotta se voi jäähtyä?
On useita eri tapoja puristaa paineita, kun ruoka on kypsynyt. Välitön jäähdytys tapahtuu, kun laitat painekattilan altaaseen ja annat ohuen, kylmän vesivirran valua kannen yli. Tämä on eniten käytetty menetelmä. Nopea paineen tasaus tapahtuu, kun "sammutat" painekattilan. Vedä sitten hitaasti ja varovasti lukitusmekanismista, kunnes venttiilistä alkaa tulla hieman höyryä. Viimeinen on hidas paineen tasaus, joka tapahtuu, kun otat painekattilan pois levyltä ja asetat sen syrjään. Tällöin paine laskee hitaasti, noin 15 minuuttia. Ruoka kypsyy edelleen, ja tietyissä tapauksissa voit lyhentää kypsennysaikaa saman verran.