Tämä on tunnettu tapa keittää kahvia, mutta se vaatii totuttelua ja oppimista. Kahvin keitto espressokannulla voi olla melkoinen haaste, jonka haluaa voittaa yhä uudelleen. Kahvinkeitto liedellä ja espressokannulla on oma taitolajinsa. Eräs tunnetuimmista merkeistä on Bialetti, joka aikoinaan keksi espressokannun. Heidän klassinen Moka Express -kannunsa oli kaiken lähtölaukaus, ja sitä tuotetaan yhä tänä päivänäkin. Se on niin tunnettu espressokannu, että se on esillä MoMassa New Yorkissa muotoilun monumenttina. KitchenOnesta löydät lukuisia muitakin merkkejä, kuten Forever ja Bredemeijer. Muotoilu ja koot vaihtelevat runsain määrin, joten löydät taatusti juuri sinulle sopivan. Jotkut kutsuvat espressokannua mieluummin mokkakannuksi.
Sinun on ennen kaikkea opittava olemaan kärsivällinen. Sinulta tulee kulumaan aikaa, kunnes löydät liedestäsi sen oikean lämpötilan ja kunnes tiedät, milloin on aika nostaa kannu liedeltä. Kerromme tarkkaan, miten espressokannua käytetään: Aloita täyttämällä vesikammio vedellä. Aseta sitten suodatinosa paikalleen ja täytä se jauhetulla kahvilla. Laita sitten kannun yläosa paikalleen, ruuvaa se kiinni ja aseta kannu lämmönlähteelle. Vesi lämpenee nyt kohti kiehumispistettä, ja vesikammioon kehittyy höyryä. Jossain vaiheessa höyrynpaine muodostuu niin korkeaksi, että kiehuva vesi pakotetaan ylempään kammioon, jossa se kulkee kahvin läpi.
Kahvi on yksilöllistä, ja saamasi kahvin maku vaihtelee siitä riippuen, mitäkahvipapuja käytät, sekä kahvisi paahto- ja karkeusasteesta. Perinteisellä suodatusmenetelmällä saat kuitenkin tavallista paremman kahvielämyksen. Voit myös hyvin valitaesijauhetunkahvin. Sillä tavalla kahvipapuja ei tarvitse jauhaa.
Yhä useammat suomalaiset hankkivat induktiolieden kotiinsa, koska sillä ruuanvalmistus on kätevämpää ja turvallisempaa. Induktioliesi kuumentaa levyn vasta silloin, kun sen päälle laitetaan jotain. Koska se ei vielä ole tavallinen kaikissa asunnoissa, käytössä on edelleenkin espressokannuja, jotka eivät toimi induktioliesillä. Espressokannun etuna on, että voit olla varma sen toiminnasta kaikilla induktiolevyillä. Ei ongelmia, jos esimerkiksi otat sen mukaasi mennessäsi jonkun luokse, jolla ei ole induktioliettä. Espresso induktiolevyllä tarjoaa paljon enemmän vapautta.
Jos et halua valmistaa espressoa liedellä, voit mainiosti käyttää sähköistä espressokannua. Bialetti on kehittänyt espressokannun ajastimen kanssa, jonka ansiosta voit valmistaa espresson täysin samalla tavalla kuin perinteisellä espressokannulla. Sähköisen espressokannun etuna on, ettei liettä tarvitse ensin kuumentaa oikean lämpöiseksi. Sinun tarvitsee vain käynnistää se, ja se hoitaa loput.