Haudutuspa on palannut Suomen keittiöihin voimallisesti. Moni kutsuu sitä tunnetun tuotemerkin mukaisesti Römertopfiksi tai Römeriksi. Haudutuspadalla on helppo hauduttaa ruokaa uunissa tuntikausia, jolloin lihasta tulee uskomattoman mureaa. Haudutuspatoja on monenlaisia, mukaan luettuina mainittu Römertopf tai Le Creuset. KitchenOne.fi tarjoaa näitä merkkejä ja lisäksi Pyrexin ja Holmin haudutuspatoja. Haudutuspadan hankinnassa voi olla valinnanvaikeuksia. Haudutuspadoilla on myös useita hintaluokkia, joten sinun pitää miettiä, kuinka paljon haluat sellaiseen sijoittaa. Voit joko sijoittaa suurieleisesti Le Creusetiin, tai ottaa tavallisen, savesta tehdyn Römertopfin. Valikoima on suuri, ja kaikessa on kyse siitä, mitä itse haluat.
Otetaanpa vaikka pari tunnetuimmista merkeistä, Le Creuset ja Römertopf. Ne ovat täysin erilaisia haudutuspatoja, mutta ne tekevät lähtökohtaisesti samaa. Römertopfin ostajana saat toiminnallisen tuotteen hyvään hintaan. Le Creuset on yksinkertaisempi mutta samalla selkeästi kalliimpi. Se kestää kovempaa käsittelyä, eikä sinun tarvitse varoa korkeita lämpötiloja. Sen puhdistaminen on myös hiukan helpompaa, eivätkä raaka-aineet värjää sitä. Moni haluaa Le Creusetin, koska heillä on jo muita tämän valmistajan tuotteita, ja niitä on saatavilla useissa upeissa väreissä. Toisaalta moni suosii Pyrexin klassisia lasipatoja. Lasisen haudutuspadan etuna on, että voit koko pitää silmällä, mitä padan sisällä tapahtuu. Suosittelemme, että luet käyttöohjeet ennen käyttöönottoa, koska siten varmistat haudutuspadallesi pitkän elinkaaren.
Tehdessäsi ruokaa haudutuspadassa laitat vain kokonaisen lihanpalan pataan, lisäät sen seuraksi runsaasti herkullisia vihanneksia ja juureksia ja ehkä hiukan mausteyrttejä. Sitten voit lisätä hiukan nestettä, kuten lihalientä tai viiniä. Omissa mehuissaan paistuva liha pysyy mehukkaana eikä kuivu. Ei siten olekaan sattumanvaraista, että tämä ruuanlaittotapa on tullut suosituksi, koska se on erityisen helppo tapa tehdä ruokaa ja samalla saada aikaan todella maistuva ateria.
On selvää, että haudutuspadalla saat parempaa ruokaa, mutta samalla jotkut epäröivät sen käyttämistä, koska toisenlaisuuteen totuttelu vie aikansa. Jos kyseessä on ensimmäinen haudutuspatasi, sinun on otettava joitain seikkoja huomioon, kun ryhdyt käyttämään sitä. Kaikki pystyvät samaan, ja kaikki antavat herkullisen tuloksen. Mutta jos haluat sijoittaa tunnettuun Römeriin (tai Römertopfiin, mikä on sen virallinen nimi), sinun on noudatettava joitain sellaisia käyttöohjeita, jollaisia muissa padoissa ei ole. Ennen käyttöä Römer on upotettava veteen likoamaan 10 minuutiksi. Römer on tehty savesta, ja siksi se saattaa rikkoontua, jos sitä ei lioteta ennen käyttöä. Lisäksi se on aina asetettava kylmään uuniin. Siksi ruoanlaitto sillä vie vähän enemmän aikaa kuin muulloin.
On olemassa valtava määrä mahtavia ruokalajeja, joiden valmistukseen haudutuspata on ihanteellinen. Jos haluat helppoutta ja yksinkertaisuutta, voit valmistaa kanaa haudutuspadassa. Siipikarjalla on taipumus muuttua hyvin kuivaksi, jos sitä ei käsitellä oikein. Siksi haudutuspata on aivan loistava kanan valmistukseen. Lihasta tulee mureaa ja mehukasta. Jos haluat yrittää jotain erikoista ja hienoa, voit valmistaa haudutuspadassa osso bucoa. Oikein valmistettu osso buco on mahtavalta maistuvaa, todella mureaa lihaa. Eräs parhaista tavoista tehdä osso bucoa on valmistaa se haudutuspadassa.
Vaikka haudutuspata on täydellinen pitkään paistoaikaan ja mureisiin haudutusruokiin, voit käyttää sitä muihinkin tarkoituksiin. Le Creusetin haudutuspadalla voit myös leipoa. Haudutuspadassa paistamalla saat leivästäsi mahtavan kuohkeaa ja herkullista Paistamistyö on vaivatonta ja tulos fantastinen.