Tuore leipä on yksi elämän suurista iloista, mutta aina ei valitettavasti ole mahdollista alkaa itse leipoa tai käväistä kaupassa hakemassa sitä. Leipäkoneen avulla saat aina tuoretta kotona leivottua leipää, ja kone hoitaa asian puolestasi – sinun ei siis tarvitsee upottaa itse sormiasi leipätaikinaan. KitchenOne.fi tarjoaa leipäkoneita, jotka valmistavat monentyyppistä leipää – esimerkiksi ranskanleipää, ruisleipää ja gluteenitonta leipää.
Leipäkone on kuin laajennettu keittiökone, koska se sekoittaa, vaivaa ja paistaa taikinan. Sinun tarvitsee vain punnita ainesosat, laittaa ne koneeseen ja odottaa valmistumista. Kaikissa leipäkoneissamme on ajastustoiminto, jonka ansiosta voit valmistella leipäkoneen toimintavalmiiksi illalla ja herätä seuraavana aamuna kotona leivotun tuoreen leivän hyvään tuoksuun. Leipäkone tietää automaattisesti, milloin leipä on valmista, joten leivän palamista ei tarvitse pelätä.
Ensimmäinen leipä leivottiin Euroopassa ilmeisesti paleoliittisella kaudella yli 30 000 vuotta sitten, koska kaivauksissa on löydetty todisteita jauhetusta viljasta kyseiseltä aikakaudelta. Leipä on puuron kehittyneempi versio, mutta ei ole varmaa tietoa siitä, onko ensimmäinen leipä valmistettu tarkoituksella vai vahingossa. Senaikaiset kivien ja tulen päällä kypsytetyt litteät korput olivat kuitenkin varmasti hyvin erilaisia kuin leipä, jota me syömme. Arkeologit ovat hiljattain löytäneet todisteita leivässä käytetystä hiivasta muinaisen Egyptin aikakaudelta, ja kyseinen leipä on varhainen versio nykyisestä leivästämme.
Tuolloin ihmisten täytyi itse saada raaka-aineet kokoon ja paistaa itse omat leipänsä. Asiat muuttuivat asteittain keskiajalla, jolloin useimmilla tilanomistajilla oli leipomo, jonne kotirouvilla oli mahdollisuus tulla taikina mukanaan saamaan leipänsä paistetuiksi. Monet leipomot alkoivat pian leipomaan omaa leipää myytäväksi, ja sitä myöten leivän ostamisesta alkoi tulla yleistä.
Tanskassa ohrasta ja kaurasta valmistetusta täysjyväleivästä alkoi tulla suosituinta, koska jauhetusta viljasta tehty leipä ja vaalea leipä olivat tuontielintarvikkeita ja siksi hyvin kalliita. Vasta 1800-luvun lopulla vaalean leivän kulutus yleistyi Tanskassa. Täysjyväleipä on kuitenkin erittäin suosittua Tanskassa vielä nykyäänkin, ja varsinkin pääsiäis- ja jouluaamiaisella ruisleipää on yleisesti pöydässä.
Leipä on siis yksi vanhimmista tunnetuista elintarvikkeista ja edelleen merkittävä osa ruokavaliotamme. Nykyisin on saatavissa paljon erityyppisiä leipiä ja leipäreseptejä. Leipäkoneen ilmestyminen markkinoille on vaikuttanut siihen, että itsetehdyn leivän valmistus on tullut huomattavaksi helpommaksi. Nyt on mahdollista aina saada tuoretta leipää tarvitsematta olla riippuvainen kauppojen aukioloajoista.