)
Baklava
1 h + 12 h
6
portioner
Baklava är en väldigt god och söt efterrätt gjord av frasig filodeg, pistagenötter och valnötter. Baklava äts över hela Mellanöstern och Balkan.
Du behöver
400 g filodeg
200 smör, till pensling
Sirap
3 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
Ca 300 g valnötter
Toppning
100 g pistagenötter
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
Öppna upp filodegen, lägg en fuktig kökshandduk över (för att bladen inte ska torka ut).
Lägg ett ark filodeg på en skärbräda och pensla med smält smör, lägg sedan på nästa ark och pensla igen ( du ska ha sammanlagt 2 st. ark). Lägg nötterna längst ut på filodegens kant längs med långsidan och rulla ihop med hjälp av en pinne. Krama sedan rullen med dina händer och skrynkla ihop rullen. Lägg den skrynkliga rullen i en smord ugnssäker form.
Upprepa med resterande ark och fyllning.
Pensla på resten av smöret och grädda i mitten av ugnen, 30-40 minuter tills baklavan har fått en fin gyllene färg. Under tiden kan du förbereda sirapen.
Sirap
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter tills den har tjocknat. Låt sedan svalna.
Ta ut baklavan och häll över sirapen på den varma baklavan. Skär i bitar av önskad storlek och strö över pistagenötterna.
Låt gärna stå 10-12 timmar eller över natten innan servering.