Japanilaiset veitset valmistetaan perinteiseen tapaan kovemmasta teräksestä kuin mitä käytetään eurooppalaisessa veitsenvalmistuksessa. Eurooppalaisten veisten hiontakulma on 20-25 astetta, kun taas japanilaisissa veitsissä voidaan käyttää jyrkempää hiontakulmaa (12-15 astetta) ja silloin tulee leikkuureunasta ohuempi. Suurin osa japanilaisista veitsistä on yhdeltä puolelta hiottuja, ne on hiottu vain toiselta puolelta. Klassinen ”temppu” sen mittaamiseen on kokeilla, kuinka ohuesti ja helposti onnistuu tomaatin leikkaaminen.
Onko sillä merkitystä, kuinka monta kerrosta terästä veitsessä on? Aloitamme alusta. Veitsen takomiseen kuuluu teräksen puristaminen taitteen ja vasaran avulla, siitä veitsi saa hyvät ominaisuudet, koska teräksestä tulee tiivis.
Tätä on verrattu (hyvin osuvasti) takomiseen, joka koostuu useista teräskerroksista tacoleipiä. Ytimen muodostaa kova teräs ja ”leipä” sen molemmin puolin on pehmeämpää terästä. Siitä syntyy edut, jossa yhdistyvät kova ja terävä veitsenterä ja pehmeämmän teräksen ruosteenkesto-ominaisuudet.
Damaskusteräs on saanut nimensä syntymäkaupunkinsa Damaskuksen mukaan. Damaskusteräksen tekniikka perustuu ajatukseen täydellisestä yhdistelmästä kahta teräslajia, mikä antaa terälle sekä teräksen jäykkyyden että teräksen terävyyden. Käytännössä tämä tapahtui siten, että kaksi teräslajia asetettiin yhteen, taottiin, taitettiin uudelleen yhteen ja prosessi toistettiin, kunnes teräslajien sekoitus oli saavutettu.
Damaskointi (kutsutaan myös nimellä damaskustaonta) on tekniikka, jossa veitsen terä rakennetaan kerroksittaiseksi usein kerroksin ja saavutetaan sekä kovan että pehmeän teräksen edut. Se on erittäin edistynyttä taontatekniikkaa ja veitsissä voi olla eri määrä kerroksia, kolmesta yli sataan kerrokseen. Kun veitset hiotaan, nousevat eri teräskerrokset esiin kuvioina kuten puun vuosirenkaat. Kerrosmäärän kasvaessa tulee ”ytimestä” ohuempi (huomaa että se on kovaa terästä) ja terästä tulee terävämpi. Sataken valikoimista löydät useita kauniita damaskointitekniikalla valmistettuja veitsiä sarjoissa Kuro ja Kaizen.