Mikset oppisi lisää veitsen eri osista? Keittiön kenties tärkeimmän työvälineen käsitteet on hyvä tuntea. Tee vaikutus keittiössä syvällisellä veitsitiedolla. Aloitetaan (ammattilaisten käyttämien) teknisten termien englanti–suomi-käännöksillä.
Spine – Hamara
Blade – Terä
Edge – Terä/Teränsuu/Leikkuusärmä
Handle – Kahva
Rivet – Niitti
Bolster – Hela
Tang – Kara/Ruoto
Terän muotoilu on ensimmäisiä asioita, jotka veitsessä huomataan. Kolme tärkeintä asiaa, jotka määrittelevät veitsen terän, ovat sen koko, muoto ja teränsuun tyyppi. Kun olet ostamassa uutta veistä, voit käyttää näitä kolmea ominaisuutta vertaillaksesi samaan kategoriaan kuuluvia veitsiä (esim. kokkiveitsiä, kuorimaveitsiä tai leipäveitsiä). Näin voit merkitä muistiin veitsestä etsimäsi tiedot.
Veitsen kahvalla on kolme tärkeää ominaisuutta: tasapaino, pito ja mukavuus. Hyvän tasapainon saavuttamiseksi suositellaan kovapuusta tai tiheästä synteettisestä polymeerimateriaalista valmistettua kahvaa. Nämä materiaalit tarjoavat myös pitävän otteen, mikä ehkäisee onnettomuuksia. Kahvan mukavuudessa kyse on pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä, joten itselle sopivimman mallin löytää parhaiten kokeilemalla.
Terän ja kahvan välissä on veitsen hela. Se antaa veitselle sekä painoa että suojaa ja estää sormeasi liukumasta terään. Täysi hela antaa eniten painoa ja suojaa mutta vaikeuttaa toisaalta koko terän käyttöä. Siksi puolikas hela voi olla käytännöllisempi, koska se suojaa jonkin verran, sillä on tarpeeksi painoa hyvän tasapainon saavuttamiseksi ja voit käyttää koko terän pituutta.
Veitsen kara kuvaa sitä, kuinka pitkälle kahvan sisällä terän teräs ulottuu. Full tang eli täysruoto tarkoittaa, että yksi ja sama teräskappale ulottuu veitsen kärjestä kahvan päähän. Tämä tekee veitsestä erittäin pitkäikäisen mutta myös painavamman. Veitsessä, jossa on puolikas kara, teräs yltää kahvan puoliväliin. Tämän ansiosta veitsi on kevyempi mutta ei yhtä pitkäikäinen. Veitset, joissa ei ole karaa, ovat yleensä paljon halvempia eivätkä kovin kestäviä, ja on suuri riski, että veitsi rikkoutuu terän ja kahvan liitoskohdasta.
Jatka lukemista ja löydä lisää mielenkiintoisia postauksia veitsiblogista tai tutki keittiöveitsivalikoimaa.